raak verhaal

Interviews – De Fluitende Baas: hoe het begon

Eind 2016 werden we door SportknowhowXL en Consultancy.nl geïnterviewd over onze plannen voor De Fluitende Baas, een leiderschapstraining met eredivisiescheidsrechter Dennis Higler. Lees hier onze interviews Consultancy.nl en SportknowhowXL.nl over het oorspronkelijke idee.


Inmiddels zijn we van start: in 2017 verzorgden we de training voor allerlei organisaties, ondermeer groepen basisschooldirecteuren en teamleiders van de gemeente Amsterdam. Hieronder een korte toelichting op de training:

 

De fluitende baas

Dennis Higler floot mei 2017 de kampioenswedstrijd van Feyenoord in een kolkende Kuip. Dan heb je als scheidsrechter één zekerheid: weerstand komt er! Hoe bewaak je jouw gezag bij twee partijen, als er maar één z’n zin kan krijgen?

De training De Fluitende Baas gaat over ruimte geven en ruimte nemen. Ruimte geven betekent loslaten, luisteren, meebewegen. Ruimte nemen betekent beslissen, optreden, bijsturen. In de training leer je om ruimte te geven waar het kan. En om op te schalen wanneer dat nodig is en om daar de juiste houding bij te vinden.

We laten ons inspireren door topscheidsrechter Dennis Higler. Hij moet voortdurend kiezen of hij optreedt of niet, zonder de luxe van bedenktijd. Spelers ruiken onderhandelingsruimte, dus hij moet 100% duidelijk zijn, ook als hij zelf twijfelen. En hij is weliswaar de autoriteit, maar wil niet autoritair worden. Met een duidelijke uitleg bereikt hij meer dan met straffen uitdelen. Uiteindelijk maken de spelers het spel en willen hij zo min mogelijk zijn stempel op de wedstrijd drukken.

In deze trainingen oefenen we met de toolkit van de scheidsrechter: woordkeuze, toon, houding, positie en timing. Instrumenten die je altijd bij je hebt en die je veel meer kan gebruiken dan je tot op heden vermoedde. En er is maar één manier om te ontdekken welke stijl bij jou past: zelf doen! We gaan dus actief aan de slag en voorzien de deelnemers van persoonlijke feedback op hun optreden.